Een koper koopt een pand in Amsterdam voor 6,3 miljoen euro. In de
koopovereenkomst
De overeenkomst waarbij de verkoper zich verbindt een zaak te geven aan de koper tegen betaling van een prijs.
» Meer over koopovereenkomst
koopovereenkomst is opgenomen dat hij een
waarborgsom
De borg die een verhuurder van een huurder vraagt als garantie op een deugdelijke nakoming van de huurovereenkomst.
» Meer over waarborgsom
waarborgsom moet storten. De koper doet dit niet omdat hij erop vertrouwde dat zijn adviseur een beroep heeft gedaan op het
financieringsvoorbehoud
De mogelijkheid voor een koper om de ontbinding van een koopovereenkomst in te roepen als hij zijn financiering niet rond krijgt.
» Meer over financieringsvoorbehoud
financieringsvoorbehoud. Dit blijkt niet het geval. Dit vertrouwen komt de koper vervolgens duur te staan, volgt uit deze zaak die door advocaat aansprakelijkheidsrecht Lennard Noordzij wordt besproken.
In de koopovereenkomst is naast een financieringsvoorbehoud een verplichting tot het storten van een waarborgsom opgenomen. De koper is verplicht een waarborgsom van 10% van de totale kooprijs te voldoen of een schriftelijke
bankgarantie
De garantstelling van een bank om een geldbedrag aan de begunstigde uit te keren als de wederpartij niet nakomt of niet betaalt.
» Meer over bankgarantie
bankgarantie te stellen van eveneens 10%.
Zowel de termijn van het financieringsvoorbehoud als de termijn voor het storten van de waarborgsom wordt in overleg met partijen verlengd. De koper geeft uiteindelijk echter geen uitvoering aan zijn verplichting de waarborgsom te storten. Het grondbedrijf ontbindt daarop de
overeenkomst
Een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.
» Meer over overeenkomst
overeenkomst en vordert betaling van 10% van de koopprijs.
De koper meent dit niet te hoeven betalen. Hij ging ervan uit dat zijn adviseur die hem tijdens deze koop begeleidde een tijdig beroep had gedaan op het financieringsvoorbehoud waardoor de koopovereenkomst al door hem zou zijn ontbonden en hij geen waarborgsom meer hoefde te storten. Zijn adviseur zou dit telefonisch hebben gecommuniceerd met de makelaar. Volgens de koper mocht hij op zijn adviseur vertrouwen.
De koper vindt daarnaast dat de boete moet worden gematigd. De boete van maar liefst € 630.000 is volgens hem buitensporig. Als die zou worden toegewezen, leidt dit volgens hem tot een onaanvaardbaar resultaat. De boete staat in geen enkele verhouding tot de door het grondbedrijf geleden schade. Ook is tussen partijen niet onderhandeld over het
boetebeding
Een beding dat bij een zeker tekortschieten (een handelen, of een nalaten) de schuldenaar verplicht tot betaling van een geldsom of een andere verplichting.
» Meer over boetebeding
boetebeding.
De rechter oordeelt dat niet is komen vast te staan dat er een beroep is gedaan op het financieringsvoorbehoud. In ieder geval is er niet voldaan aan de contractueel voorgeschreven formaliteiten. Bovendien heeft het grondbedrijf in deze zaak niets verkeerd gedaan. Zelfs al zou de adviseur
opdracht
De overeenkomst waarbij iemand anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst diensten verrichten voor een opdrachtgever.
» Meer over opdracht
opdracht van de koper hebben verkregen tot het inroepen van het financieringsvoorbehoud, dan geldt dat het grondbedrijf buiten de relatie staat die de koper heeft met zijn adviseur. Dat die adviseur het financieringsvoorbehoud niet op tijd heeft ingeroepen, ligt in de risicosfeer van de koper en dient voor zijn rekening te komen.
De rechtbank ziet ook geen grond voor het matigen van de boete. Het boetebeding van 10% van de koopprijs betreft in de onroerend-goed-branche een gebruikelijk beding. Daarnaast heeft het grondbedrijf wel degelijk schade geleden omdat de koop geen doorgang heeft gevonden en de koopprijs niet is betaald. In de onzekere tijden van corona is het bovendien mogelijk dat de overeengekomen koopsom helemaal niet meer zal worden behaald.
Of de koper deze boete vervolgens op zijn adviseur kan verhalen is nog maar de vraag. De koper zal dan moeten stellen en bij betwisting van zijn adviseur moeten bewijzen dat hij zijn adviseur opdracht heeft verstrekt het financieringsvoorbehoud in te roepen en dat de adviseur dit vervolgens niet (tijdig) en met inachtneming van de contractuele voorwaarden heeft gedaan.