Wanneer zit je vast aan algemene voorwaarden? Moet je ze lezen? En op welke wijze kan je algemene voorwaarden aanbieden en accepteren? Advocaat verbintenissenrecht Thomas van Vugt legt het uit in de wekelijkse serie: A tot en met Z van de algemene voorwaarden.
De terhandstelling of toezending van de algemene voorwaarden of de verwijzing naar deze voorwaarden moet hebben plaatsgevonden voor of bij het sluiten van de
overeenkomst
Een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere partijen een verbintenis aangaan.
» Meer over overeenkomst
overeenkomst. De meest verstrekkende vorm om de aanvaarding vast te stellen, is de
wederpartij
De tegenpartij in een procedure of de partij met wie een contract is gesloten.
» Meer over wederpartij
wederpartij er voor te laten tekenen. Dit kan een handtekening zijn op het document dat de algemene voorwaarden bevat zelf, maar ook op een ander document waarin duidelijk naar de algemene voorwaarden wordt verwezen.
Met betrekking tot het tekenen op een ander document is wel van belang dat de wederpartij bij de ondertekening heeft beseft voor welke set algemene voorwaarden hij heeft getekend. Zet er bijvoorbeeld een jaartal bij en deponeer die betreffende set bij de
Kamer van Koophandel
Een publieke instelling gericht op advisering en ondersteuning van ondernemers en beheerder van het Handelsregister.
» Meer over kamer van Koophandel
Kamer van Koophandel of bij de Rechtbank. Op deze wijze zijn ze opvraagbaar, hebben ze een sterkere bewijsfunctie en voorkom je discussies achteraf.
Er kan ook sprake zijn van mondelinge instemming of van gedragingen waaruit de instemming met de algemene voorwaarden kan worden afgeleid. Denk aan een offerte waarin wordt verwezen naar op de achterzijde afgedrukte algemene voorwaarden die mondeling wordt aanvaard. Of het aanvaarden van disclaimer en andere bedingen op websites door op akkoord te klikken. Ook in deze gevallen is sprake van het aanvaarden van de algemene voorwaarden.
Algemene voorwaarden worden altijd in het geheel aanvaard. Het is niet mogelijk dat de aanvaarding slechts betrekking zou hebben op een aantal bedingen.
Wanneer algemene voorwaarden alleen bekend worden gemaakt door het ter inzage leggen daarvan bij de Kamer van Koophandel, op de griffie van de rechtbank of door een publicatie in kranten, tijdschriften of vakbladen dan is dit onvoldoende voor de gebondenheid aan deze voorwaarden. Voorbeelden uit de rechtspraak waarbij is geoordeeld dat de wederpartij niet gebonden is aan de algemene voorwaarden vanwege afwezigheid van
wilsovereenstemming
De wederzijdse bereidheid van partijen om een bepaalde overeenkomst te sluiten
» Meer over wilsovereenstemming
wilsovereenstemming zijn:
• Een arts die in de wachtkamer een poster ophangt met de betalingsvoorwaarden, zonder in een schriftelijk stuk daarnaar te verwijzen.
• Een boekje met daarin algemene voorwaarden die bij binnenkomst van een ziekenhuis wordt verstrekt.
Kan een wederpartij roepen dat de algemene voorwaarden niet gelden, omdat hij ze niet heeft gelezen? Nee, dit verweer gaat niet op. Een wederpartij is na aanvaarding van de algemene voorwaarden hieraan gebonden. Zelfs wanneer de wederpartij ze niet heeft gelezen en de gebruiker van de algemene voorwaarden begreep (of moest begrijpen) dat de wederpartij de inhoud van deze voorwaarden niet kende. Als de gebruiker zijn algemene voorwaarden van toepassing heeft verklaard op de overeenkomst en de wederpartij is hiermee akkoord gegaan (door middel van het zetten van een handtekening, mondeling of door een andere gedraging) dan is de wederpartij eraan gebonden.
Ondanks het feit dat een wederpartij vrij snel gebonden is aan de algemene voorwaarden van gebruiker, laat dit onverlet dat hij een beding uit deze voorwaarden kan vernietigen nadat hij hiermee akkoord is gegaan. Dit is mogelijk wanneer het beding onredelijk bezwarend is. Hierbij geldt dat in beginsel alleen een
consument
Een natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
» Meer over consument
consument-wederpartij een onredelijk beding kan vernietigen.
Wilt u weten of u gebonden bent (of dat uw bedrijf gebonden is) aan de algemene voorwaarden van uw wederpartij? Onze advocaten hebben veel ervaring met het onderhandelen over en het opstellen van algemene voorwaarden.