De ontbinding van een
rechtspersoon
Het BW kent geen algemene definitie van rechtspersoon.
» Meer over rechtspersoon
rechtspersoon kan op verschillende manieren plaatsvinden. In deze blog bespreekt advocaat ondernemingsrecht Sjoerd Yntema de wijze van ontbinding, de daaropvolgende
vereffening
Liquidatie van een ontbonden rechtspersoon of op de afwikkeling van een nalatenschap
» Meer over vereffening
vereffening en de situatie waarin er, nadat de rechtspersoon is opgehouden te bestaan, nog schuldeisers of baten opkomen.
Artikel 2:19 BW geeft een limitatieve opsomming van de bestaande ontbindingsgronden. Ontbinding kan plaatsvinden:
Ontbinding door een beschikking van de KvK kan plaatsvinden indien – kort gezegd – sprake is van twee in artikel 2:19a BW genoemde ontbindingsgronden. Het gaat dan om de situatie waarin geen bestuurders staan ingeschreven, er geen jaarrekeningen worden gepubliceerd en geen belasting meer wordt betaald. Gevallen van ontbinding door de rechter zijn onder andere te vinden in artikel 2:20 BW en 2:21 BW. Het gaat om
rechtspersoon
Het BW kent geen algemene definitie van rechtspersoon.
» Meer over rechtspersoon
rechtspersonen waarvan de werkzaamheid of het doel in strijd is met de openbare orde, gebreken kleven aan de totstandkoming, statuten niet voldoen aan de eisen der wet of wanneer de rechtspersoon niet valt onder de wettelijke omschrijving van zijn rechtsvorm.
De ontbinding moet openbaar worden gemaakt door inschrijving in het
handelsregister
Een register waarin ondernemingen vermeld staan met hun gegevens.
» Meer over handelsregister
handelsregister. Hiervan wordt door de KvK mededeling gedaan in de Staatscourant of op de website van de KvK.
Nadat de ontbinding is uitgesproken door de rechter of op een andere wijze is ingetreden, moet het vermogen van de rechtspersoon vereffend worden. In het geval van vrijwillige ontbinding, treden in beginsel de bestuurders als vereffenaar op. In andere gevallen benoemt de rechter de vereffenaars.
Vereffenaars maken de rechten van de rechtspersoon geldend, zorgen dat schulden worden voldaan en verdelen het overschot tussen de aandeelhouders. Gedurende de periode van vereffening wordt aan de naam van de rechtspersoon “in
liquidatie
De afwikkeling van de boedel van een failliete onderneming.
» Meer over liquidatie
liquidatie” toegevoegd, zodat het voor iedereen duidelijk is dat de rechtspersoon ontbonden is.
Wanneer er op het tijdstip van ontbinding geen baten zijn, houdt de rechtspersoon ingevolge artikel 2:19 lid 4 BW per direct (dus zonder vereffening) op te bestaan. Dit is de zogenaamde turboliquidatie. In andere gevallen eindigt de vereffening op het moment dat geen aan de vereffenaar bekende baten meer aanwezig zijn. Op dat moment houdt de rechtspersoon op te bestaan.
Het kan gebeuren dat, nadat de rechtspersoon is opgehouden te bestaan, nog een schuldeiser opkomt of dat van het bestaan van een bate blijkt. In dat geval kan de rechtbank op verzoek van een belanghebbende de vereffening heropenen en zo nodig een vereffenaar benoemen.
De belanghebbende dient een
verzoekschrift
Zaken die niet met een dagvaarding beginnen, worden ingeleid met een verzoekschrift. De wet verbindt een aantal minimumvereisten aan de inhoud van een verzoekschrift.
» Meer over verzoekschrift
verzoekschrift in bij de rechtbank, die vervolgens zal beoordelen of de verzoeker voldoende belang heeft bij de heropening. De verzoeker moet aantonen dat er een niet vereffende bate is of, in het geval de belanghebbende een schuldeiser is, dat er liquidatiesaldo aan de rechthebbende is uitgekeerd dat kan worden teruggevorderd.
Wanneer de rechtbank besluit de vereffening te heropenen en hiertoe een vereffenaar te benoemen, herleeft de rechtspersoon, maar uitsluitend met het doel de vereffening af te wikkelen. De vereffenaar is dan bevoegd van alle gerechtigden het te veel saldo terug te vorderen.
Onze advocaten ondernemingsrecht hebben ruime ervaring op het gebied van ontbinding, vereffening en het heropenen van de vereffening en adviseren en procederen hierover geregeld.