Tegenwoordig gaat veel communicatie tussen de werkgever en werknemers via de app of sms. Zeker in deze nieuwe tijden van thuiswerken is dagelijks (of zelfs wekelijks) face-to-face-contact geen vanzelfsprekendheid. Het bijeffect hiervan is dat partijen soms langs elkaar heen praten, of liever gezegd: appen. Dit werd goed zichtbaar in een recent arbeidsgeschil. Advocaat arbeidsrecht Sander Schouten licht de zaak toe in dit blog.
Een werknemer stond ingeroosterd om op 27 december te werken. Hij bracht de kerstdagen door met zijn familie in een vakantiehuis in Zeeland. Om Tweede Kerstdag nog met zijn familie te kunnen doorbrengen, wilde de werknemer pas in de ochtend van 27 december terugrijden. Na een vergeefse poging om zijn baas telefonisch te spreken, stuurde de werknemer een appje. Hierin vroeg hij of hij op 27 december later kon beginnen. Hoewel hij hierop geen reactie kreeg, ging de werknemer ervan uit dat de werkgever wel akkoord was.
De volgende dag laat de werkgever aan de werknemer weten dat hij zelf later op de zaak is. De werknemer was op dat moment nog niet op de zaak en wijst de werkgever op zijn whatsappje van de dag ervoor. De werkgever stuurt het volgende WhatsApp-bericht: “Niet akkoord. Blijf helemaal maar weg en graag een andere baan zoeken. Maandag sleutel inleveren.”
Het WhatsApp-bericht wordt door beide partijen aangemerkt als ontslag op staande voet. De werknemer is echter van mening dat het ontslag niet rechtsgeldig is omdat het niet aan de criteria voldoet. Hij start een procedure waarin hij vernietiging van het ontslag vordert.
De wet bepaalt dat een werkgever iemand slechts op staande voet mag ontslaan als er een dringende reden aanwezig is en als die reden onverwijld is meegedeeld aan de werknemer. Een reden is pas dringend (genoeg) als het niet van de werkgever kan worden gevergd de
arbeidsovereenkomst
De overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten.
» Meer over arbeidsovereenkomst
arbeidsovereenkomst met de werknemer nog langer te laten voortduren.
De rechter overweegt dat – anders dan de werknemer betoogt – een opzegging per WhatsApp bericht in beginsel rechtsgeldig is, mits dat bericht de werknemer heeft bereikt. En dat is het geval in deze zaak. Dat het ontslag niet schriftelijk is gegeven is niet relevant.
De werknemer betoogt voorts dat de ontslagreden niet onverwijld is medegedeeld. Volgens rechtspraak van de Hoge Raad hoeft een mededeling van de ontslagreden echter niet altijd met zoveel woorden te worden gedaan, Het ontslag kan ook besloten liggen in gedragingen. Vereist is wel dat het de werknemer direct duidelijk moet zijn waarom hij (op staande voet) wordt ontslagen.
Volgens de rechter is de ontslagreden in casu niet voldoende duidelijk medegedeeld. De werkgever heeft immers in de procedure aangegeven dat niet alleen het incident op 27 december maar ook andere incidenten uit het verleden ten grondslag lagen aan het ontslag op staande voet. Dit bleek echter niet (duidelijk) uit de tekst van het WhatsApp-bericht. De rechter acht het ontslag op staande voet om die reden al niet rechtsgeldig. Ten overvloede overweegt de rechter ook dat er onvoldoende
dringende reden
Een gedraging van een werknemer die zodanig is dat van de werkgever niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
» Meer over dringende reden
dringende reden was voor ontslag.