Facebook en het 21-jarige slachtoffer van wraakporno, dat bijgestaan wordt door AMS Advocaten, treffen elkaar op 6 november opnieuw bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam. Facebook is in juni veroordeeld de gegevens achter een nep-account te verstrekken, maar Facebook stelt dat de gevraagde gegevens er niet meer zijn. Inzet van het tweede kort geding: wie wordt de deskundige die onderzoek gaat doen bij Facebook?
In deze zaak gaat om een expliciet filmpje dat met een mobiele telefoon is gemaakt en waarop expliciete seksuele handelingen te zien zijn. Het filmpje, waarop slachtoffer Chantal duidelijk herkenbaar te zien is, is door een onbekende persoon via een nep-account op Facebook geplaatst. Het filmpje is vervolgens minimaal vijf maal aan Facebook gerapporteerd.
De rechter heeft Facebook in kort geding veroordeeld de opgevraagde gegevens te verstrekken. Facebook heeft geen
hoger beroep
Ons burgerlijk procesrecht kent het beginsel dat er onderzocht wordt in twee instanties: een ieder heeft het recht op een nieuwe behandeling van de zaak door een hogere rechter.
» Meer over hoger beroep
hoger beroep tegen het vonnis ingesteld. Het gaat onder meer om het IP-adres van de computer die is gebruikt om het nep-account aan te maken. Maar Facebook blijft volhouden dat die gegevens er niet meer zijn. Voor dat geval heeft de rechter bevolen om een deskundige aan te wijzen die onderzoek gaat doen bij Facebook.
In de afgelopen periode is er overleg gevoerd met Facebook over de vraag wie het onderzoek moet gaan uitvoeren. Dat overleg heeft niet geleid tot overeenstemming. De rechter moet daarom nu gaan bepalen wie het onderzoek moet gaan uitvoeren. Chantal heeft voorgesteld om Mark Hoekstra, Partner Forensic & Investigation Services en Global Leader Forensic Technology bij Grant Thornton Nederland als deskundige te benoemen.
In de uitzending van RTL Boulevard op 22 september 2015 heeft advocaat mediarecht Thomas van Vugt de huidige stand van zaken toegelicht.