2 min lezen

Verbod curator om woonhuis van bestuurder te ontruimen in verband met coronacrisis

NL

In een recente beschikking van de rechtbank Midden-Nederland werd de curator Een door de rechtbank aangewezen persoon die is belast met het beheer en de beschikking over het vermogen van een gefailleerde.
» Meer over curator
curator
verboden om het woonhuis van de aansprakelijke ex-bestuurder te ontruimen. De rechter-commissaris deed dit vanwege de huidige coronacrisis. Advocaat insolventierecht Sander Schouten bespreekt de interessante uitspraak.

Wat was er aan de hand?

In 2016 werd House of Holiday Homes opgericht. De onderneming richtte zich op het produceren en verkopen van vakantiewoningen en chalets. Het bedrijf werd opgericht door een (voormalig) aannemer die (indirect) alle aandeel De gedeelten waarin het kapitaal van een BV of NV is verdeeld.
» Meer over aandeel
aandelen
in bezit had en tevens enig (indirect) bestuurder was. Al na anderhalf jaar wordt House of Holiday Homes failliet verklaard.

Onregelmatigheden in de administratie

Zowel de Belastingdienst als de curator treffen onregelmatigheden aan in de administratie. Zo ontbreken veel gegevens en zijn er grote sommen geld uitgeleend aan een failliet privépersoon. De curator houdt de bestuurder dan ook aansprakelijk vanwege onbehoorlijk bestuur. Bij het UWV en de Belastingdienst waren aanzienlijke schulden (ruim € 210.000).

Aansprakelijkheid bestuurder

Omdat een bespreking tot niets leidde en de bestuurder geen inhoudelijk verweer voerde, heeft de curator beslag laten leggen op vermogensbestanddelen van de bestuurder (waaronder een woning). Vervolgens is de curator een bodemprocedure De gerechtelijke procedure waarin een geschil definitief wordt beslist.
» Meer over bodemprocedure
bodemprocedure
tegen de bestuurder begonnen. Een aantal weken geleden heeft de rechtbank geoordeeld dat de bestuurder aansprakelijk is voor het boedeltekort en hem veroordeeld tot betaling van een voorschot van € 150.000.

Verzoek aan rechter-commissaris

De advocaat van de bestuurder doet vervolgens een verzoek ex art. 69 FW aan de rechter-commissaris. Dat verzoek is er kennelijk op gericht om tenuitvoerlegging van het vonnis op te schorten of de hoogte van het toegekende voorschot te matigen. De rechter-commissaris wijst deze verzoeken allemaal af door te overwegen dat art. 69 FW een ex-bestuurder de mogelijkheid geeft op een eenvoudige wijze een persoonlijk recht tegenover de boedel geldend te maken. Art. 69 FW dient als waarborg voor een ordentelijk beheer over de failliete boedel.

Toch verbod tot ontruiming woning

Toch komt de rechter-commissaris (uit eigen beweging) tot een aanwijzing voor de curator. De rechter-commissaris verbiedt hem namelijk om over te gaan tot ontruiming van de woning van de bestuurder. Het verbod duurt tot 1 juli 2020. De rechter-commissaris overweegt daartoe dat banken met de rijksoverheid zijn overeengekomen dat er voorlopig geen gedwongen woningverkopen zullen plaatsvinden. Volgens de rechter-commissaris heeft een curator, net als hypotheekverstrekkers, een maatschappelijke verantwoordelijkheid om gedwongen verkopen zoveel mogelijk te voorkomen.

AMS Advocaten: juridische hulp in moeilijke tijd

Bevindt u zich in een vergelijkbare situatie? Heeft u te maken met een (dreigend) faillissement? Bij AMS Advocaten werken diverse advocaten en curatoren die jarenlange ervaring hebben met afwikkeling en procederen in faillissementen. Neem gerust contact met ons op!

Sander Schouten

Sander Schouten

Sander is sinds 2001 advocaat. Hij heeft bij twee middelgrote advocatenkantoren in Amsterdam ervaring opgedaan. Sander legt zich voornamelijk toe op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, insolventierecht, verbintenissenrecht en arbeidsrecht. Volg Sander op LinkedIn of Twitter.
Ravel Residence