Voor de invoering van de Flex-BV in 2012 was de oprichter van een BV verplicht tot het volstorten van het minimumkapitaal van € 18.000. Deze eis geldt nu niet meer. En daarmee is ook de bijzondere bepaling ten aanzien van de
aansprakelijkheid
De gehoudenheid van een persoon of bedrijf om schade ontstaan uit een onrechtmatige daad of wanprestatie te vergoeden.
» Meer over aansprakelijkheid
aansprakelijkheid van bestuurders bij het niet voldoen aan deze stortingsplicht komen te vervallen. Maar voor vennootschappen die zijn opgericht voor 2012 geldt deze aansprakelijkheid nog wel zoals blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank. Advocaat ondernemingsrecht Hidde Reitsma licht toe.
In deze zaak was een BV in 2010 failliet gegaan. De
curator
Een door de rechtbank aangewezen persoon die is belast met het beheer en de beschikking over het vermogen van een gefailleerde.
» Meer over curator
curator ontdekte dat de bestuurders (die tevens de oprichters waren) niet hadden voldaan aan hun verplichting tot volstorting van het aandelenkapitaal. Hij startte een procedure waarin hij de bestuurders aansprakelijk hield voor het faillissementstekort op grond van artikel 2:180 BW (oud). Op basis van dit (thans niet meer geldende) artikel had het niet volstorten van de
aandeel
De gedeelten waarin het kapitaal van een BV of NV is verdeeld.
» Meer over aandeel
aandelen als consequentie had dat de bestuurders naast de vennootschap hoofdelijk aansprakelijk zijn voor rechtshandelingen waardoor de vennootschap werd verbonden en welke plaatsvonden voordat aan de stortingsplicht was voldaan.
De rechtbank wijst de vordering van de curator echter integraal af. De rechtbank stelt voorop dat de
hoofdelijke aansprakelijkheid
schuldenaren gezamenlijk aansprakelijk voor een en dezelfde schuld. Betaling van de een werkt bevrijdend voor de ander, jegens de schuldeiser.
» Meer over hoofdelijke aansprakelijkheid
hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurder ex artikel 2:180 BW (oud) een aansprakelijkheid jegens de individuele crediteuren betreft, te weten die crediteuren waarmee de failliete vennootschap rechtshandelingen heeft verricht. De vordering kan niet worden ingesteld door de vennootschap zelf en dus evenmin door de curator. Hoewel de curator de gezamenlijke belangen van de crediteuren behartigt, vloeit hieruit nog geen vorderingsrecht.
De curator haalt hier bakzeil met zijn vordering. En nu de verplichte volstorting van de aandelen is afgeschaft, zal een dergelijke vordering ook niet meer vaak worden ingesteld (enkel voor gevallen waarop het oude recht nog van toepassing is). Zijn er dan nu geheel geen consequenties meer zijn voor het achterwege laten van volstorting op de aandelen? Ja en nee. De curator heeft bij faillissement nog steeds de bevoegdheid om alle nog niet gedane verplichte stortingen op de aandelen te innen.
Bovendien geldt de wettelijke aansprakelijkheid nog indien een niet volgestort aandeel wordt overgedragen of toebedeeld. In dat geval blijft ieder van de vorige aandeelhouders voor het daarop nog te storten bedrag
hoofdelijke aansprakelijkheid
schuldenaren gezamenlijk aansprakelijk voor een en dezelfde schuld. Betaling van de een werkt bevrijdend voor de ander, jegens de schuldeiser.
» Meer over hoofdelijke aansprakelijkheid
hoofdelijk jegens de vennootschap aansprakelijk. Het niet volstorten van aandelen kan overigens ook negatieve fiscale gevolgen hebben.
Kortom, sinds invoering van de Flex-BV is de oprichting van een BV een stuk eenvoudiger geworden en kan dit al worden gedaan met een startkapitaal van slechts € 1,-. Maar er zijn wel degelijk nadelige gevolgen. Laat u dus eerst goed informeren over de gevolgen van het niet volstorten van aandelen. De advocaten van AMS hebben ruime ervaring in het ondernemingsrecht en kunnen u hierover adviseren.