In een recente uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland was aan de orde dat een vennootschap zelf in een procedure vernietiging van haar eigen besluit vorderde. In principe is zo’n vordering mogelijk, maar er gelden wel bijzondere voorwaarden. Voldoet de vordering daar niet aan, dan is de
eiser
De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde. Dit in tegenstelling tot de eiser, de partij die het initiatief tot de rechtszaak heeft genomen en daartoe door een gerechtsdeurwaarder een dagvaarding heeft laten betekenen aan de gedaagde.
» Meer over eiser
eiser
niet-ontvankelijk
Een partij in een gerechtelijke procedure (rechtszaak) is niet-ontvankelijk als er niet is voldaan aan de formele vereisten.
» Meer over niet-ontvankelijk
niet-ontvankelijk. Advocaat ondernemingsrecht Hidde Reitsma legt uit.
Aanleiding voor deze procedure is het geschil tussen twee aandeelhouders (
gedaagde
De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde.
» Meer over gedaagde
gedaagde en eiseres) over de benoeming van een nieuwe bestuurder. Het besluit tot benoeming van de bestuurder was genomen door de algemene vergadering van aandeelhouders die door gedaagde bijeen was geroepen. Eiseres was niet bij deze vergadering aanwezig.
Samen met de vennootschap zelf start eiseres een
bodemprocedure
De gerechtelijke procedure waarin een geschil definitief wordt beslist.
» Meer over bodemprocedure
bodemprocedure waarin zij samen vernietiging van het benoemingsbesluit vorderen. Gedurende de bodemzaak stellen zij vervolgens een incidentele vordering in (waarin de rechter om een voorlopige voorziening wordt gevraagd). Zij vorderen dat gedaagde wordt verboden gevolg te geven aan het benoemingsbesluit totdat in de bodemprocedure is besloten.
De rechtbank is van oordeel dat deze incidentele vordering niet kan worden toegewezen. De vordering is namelijk (mede) ingesteld door de
rechtspersoon
Het BW kent geen algemene definitie van rechtspersoon.
» Meer over rechtspersoon
rechtspersoon zelf. Volgens de wet kan echter een vordering van de rechtspersoon enkel worden ingesteld tegen een door de rechter benoemde belangenbehartiger. En niet, zoals hier het geval, tegen haar eigen aandeelhouder. In deze zaak is een dergelijke belangenbehartiger niet benoemd en dus zijn eisers niet-ontvankelijk in hun incidentele vordering.
Op grond van artikel 2:15 Burgerlijk Wetboek kan een besluit van een orgaan van een rechtspersoon worden vernietigd op de volgende gronden:
– wegens strijd met de wet of de
statuten
De statuten vermelden bij rechtspersonen met in aandelen vermeld kapitaal het bedrag van het maatschappelijk kapitaal en het soort, aantal en het bedrag van de aandelen. Voorts bevatten de statuten bepalingen over bestuur, aandeelhoudersvergadering, een eventuele raad van commissarissen, ontbinding en vereffening.
» Meer over statuten
statuten;
– wegens strijd met de
redelijkheid en billijkheid
Een bron van ongeschreven objectief recht waaraan mensen zich moeten gedragen jegens elkaar.
» Meer over redelijkheid en billijkheid
redelijkheid en billijkheid;
– wegens strijd met een reglement.
Een dergelijke vordering tot vernietiging wordt gedaan bij de rechtbank en kan worden ingesteld tegen de rechtspersoon door een bij het besluit betrokken partij of door een bestuurder. Als de rechtspersoon zelf de vernietiging vordert van haar eigen besluit, dan geldt een aparte procedure. De rechtspersoon zal dan eerst de voorzieningenrechter moeten verzoeken een belangenbehartiger te benoemen die als gedaagde partij optreedt. Tegen die belangenbehartiger zal de vordering moeten worden ingesteld.
De ondernemingsrecht advocaten van AMS hebben veel ervaring met het optreden in zaken waarbij sprake is van een aandeelhoudersgeschil. Het is in dergelijke situaties altijd raadzaam een in ondernemingsrecht gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Neem gerust contact op met AMS Advocaten als u vragen heeft over de de vernietiging van een besluit, een aandeelhoudersgeschil of een andere ondernemingsrechtelijke bepaalde situatie.