Het is al weer ruim 2 jaar geleden dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel Vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht aannam. Het wetsvoorstel – ook wel aangeduid als de flex-BV – is sindsdien blijven steken in de Eerste Kamer; de geplande invoeringsdatum werd steeds weer een half jaar naar voren geschoven. Maar nu lijkt er schot in te zitten. Onlangs heeft minister Opstelten van Veiligheid & Justitie laten weten dat hij de flex-BV per 1 juli 2012 ingevoerd wil hebben.
Het huidige Nederlandse BV-recht is behoorlijk gedateerd; het stamt grotendeels uit de jaren ’70. Zeker vergeleken met rechtsvormen in omliggende landen is de B.V. niet bepaald een flexibele bedrijfsvorm. Zo moeten de
statuten
De statuten vermelden bij rechtspersonen met in aandelen vermeld kapitaal het bedrag van het maatschappelijk kapitaal en het soort, aantal en het bedrag van de aandelen. Voorts bevatten de statuten bepalingen over bestuur, aandeelhoudersvergadering, een eventuele raad van commissarissen, ontbinding en vereffening.
» Meer over statuten
statuten van een BV nu nog een regeling bevatten waarbij een aandeelhouder die zijn
aandeel
De gedeelten waarin het kapitaal van een BV of NV is verdeeld.
» Meer over aandeel
aandelen wil verkopen daarvoor toestemming moet hebben van zijn aandeelhouders, of zijn aandelen eerst aan de andere aandeelhouders moet hebben aangeboden (de blokkeringsregeling of de aanbiedingsregeling).
Het wetsvoorstel beoogt de BV niet alleen flexibeler te maken; het beoogt tegelijk ook de crediteuren van de BV beter te beschermen.
De gevolgen van de invoering van de flex-BV lijken op het oog niet zo groot, omdat de regels immers alleen maar verruimd worden. Toch is het raadzaam tijdig na te gaan wat de invoering van de flex-BV voor uw onderneming betekent. Zo zijn momenteel in veel gevallen in een aandeelhoudersovereenkomst zaken geregeld die thans onder de flex-BV ook zonder aandeelhoudersovereenkomst mogelijk zijn. Aanpassing van de aandeelhoudersovereenkomst is in dat geval raadzaam. Daarnaast dient een bestuurder op zijn hoede te zijn bij dividenduitkeringen; de kans op claims wegens een ontoelaatbare dividenduitkering zal immers veel groter worden.
Heeft u vragen over de gevolgen van de flex-BV voor uw situatie? Neemt u dan contact op.