Als een bestuurder een potje maakt van het beleid binnen een vennootschap en zelfs aansprakelijk wordt gehouden op grond van bestuurdersaansprakelijkheid, moet er wel wat aan de hand zijn. Je zou kunnen zeggen dat als er sprake is van
bestuurdersaansprakelijkheid
Een breed, algemeen begrip voor de aansprakelijkheid van de bestuurder van een rechtspersoon jegens ofwel die rechtspersoon of een of meer schuldeisers of andere belanghebbenden bij die rechtspersoon. De wet kent een aantal specifieke bepalingen over bestuurdersaansprakelijkheid.
» Meer over bestuurdersaansprakelijkheid
bestuurdersaansprakelijkheid er ook sprake is van wanbeleid binnen het bestuur. Maar geldt dit ook andersom? Als er volgens de
ondernemingskamer
Een afdeling van het Gerechtshof te Amsterdam dat bevoegd is kennis te nemen van diverse ondernemingsrechtelijke en sociaal- of financieel-economisch georiënteerde zaken.
» Meer over ondernemingskamer
Ondernemingskamer sprake is van wanbeleid in een vennootschap, kan de bestuurder dan daarvan automatisch een persoonlijk ernstig verwijt worden gemaakt? Advocaat ondernemingsrecht Hidde Reitsma bespreekt een vonnis waarin deze vraag aan de orde kwam.
De zaak ging om de vraag of het bestuur van een vennootschap aansprakelijk kon worden gehouden voor de schade die een aandeelhoudster zou hebben geleden. De feiten lagen als volgt. Het bestuur was benoemd door de twee aandeelhoudsters van de vennootschap en bestond uit een trustkantoor en een
directeur
De leidinggevende van een onderneming of organisatie.
» Meer over directeur
directeur. De aandeelhoudsters waren holdings die elk in handen waren van één familie. Tussen de twee families ontstond een zakelijk conflict over de vennootschap. Eén van de aandeelhoudsters had o.a. het trustkantoor gedagvaard en een schadevergoeding geëist.
Belangrijk detail is dat de bestuurder, het trustkantoor, niet een gebruikelijke bestuurdersrol vervulde bij de vennootschap. De aandeelhoudsters hadden dit trustkantoor specifiek opgedragen om alleen volgens instructies van de aandeelhoudsters te handelen. De taak van het trustkantoor als bestuurder was dus, intern, beperkt en de feitelijke macht binnen de vennootschap lag bij de aandeelhouders.
In het vonnis stelt de rechtbank voorop er tussen partijen al een enquete-procedure had plaatsgevonden. In deze procedure heeft de Ondernemingskamer vastgesteld dat er bij de vennootschap sprake was van wanbeleid. De bestuurders, onder wie het trustkantoor, konden hiervan op een aantal punten een ernstig verwijt gemaakt worden.
De rechtbank benadrukt in het vonnis dat de vaststelling door de Ondernemingskamer niet automatisch betekent dat de bestuurder ook in deze procedure aansprakelijk is. Hier gaat het namelijk om de vraag of een bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt. Het gaat om de
aansprakelijkheid
De gehoudenheid van een persoon of bedrijf om schade ontstaan uit een onrechtmatige daad of wanprestatie te vergoeden.
» Meer over aansprakelijkheid
aansprakelijkheid van de bestuurder in privé voor schade die hij heeft toegebracht aan de vennootschap of zijn aandeelhouders. De rechtbank zal dus zelfstandig de verwijten van de aandeelhoudster aan het adres van de bestuurder moeten beoordelen.
Het ernstigste verwijt was dat de bestuurder bij een emissie van
aandeel
De gedeelten waarin het kapitaal van een BV of NV is verdeeld.
» Meer over aandeel
aandelen niet beter had gecontroleerd of er wel een zakelijke ruilverhouding plaatsvond. Volgens de aandeelhoudster had de bestuurder toestemming gegeven aan een (voor de vennootschap) ongunstige emissie. Maar de rechtbank wijst er op dat de emissie geheel en al was voorbereid door de aandeelhoudsters en deze op advies van hun advocaten werd uitgevoerd. Dit was geheel in lijn met de beperkte zeggenschap van de bestuurder. De bestuurder werd voor een voldongen feit gesteld en was niet vooraf bij het emissiebesluit betrokken.
De rechtbank meent dat de bestuurder te goeder trouw is afgegaan op de instructie die zij van de aandeelhoudsters kreeg. De aandeelhoudster kan dan niet achteraf verwijten dat de bestuurder die instructies niet verder heeft getoetst. Ook de overige verwijten van de aandeelhoudster houden geen stand. De bestuurder kan geen persoonlijk ernstig verwijt worden gemaakt en er is dus geen sprake van bestuurdersaansprakelijkheid.