In de complexe wereld van internationale juridische geschillen kan het nodig zijn om over te gaan tot beslaglegging op buitenlandse bankrekeningen of
goed
Goederen zijn alle zaken en alle vermogensrechten.
» Meer over goed
goederen van een
debiteur
De schuldenaar, iemand die nog moet betalen voor een bepaald product of dienst.
» Meer over debiteur
debiteur die zich in het buitenland bevinden. Voor schuldeisers biedt de Europese Unie (EU) specifieke mechanismen om dit proces te vergemakkelijken. Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van de opties en overwegingen voor het leggen van beslag op een buitenlandse bankrekening binnen de EU.
De Nederlandse rechter kan worden gevraagd om beslag te leggen op een buitenlandse bankrekening in de EU of op goederen die zich in de EU bevinden. Zie bijvoorbeeld deze zaak uit 2015 waarin beslag werd gelegd tot afgifte van een in Duitsland of Oostenrijk bevindende boot (waarvan de schuldeiser eigenaar was). In een andere zaak uit 2019 werd – nog voor de Brexit – toestemming verleend door een Nederlandse rechter voor het leggen van beslag op bedrijfsinventaris in een bedrijfspand in Londen en op een Engelse bankrekening. Een dergelijk beslag vereist echter dat de Nederlandse beslissing ook ten uitvoer wordt gelegd in het buitenland, wat een extra complicatie kan vormen. Bijvoorbeeld in de zaak uit 2019 moest nog toestemming worden verkregen van de Engelse rechter, wat een maand duurde.
Een aanzienlijk nadeel van grensoverschrijdend beslag is dat de Nederlandse beslissing vooraf moet worden meegedeeld aan de debiteur (zie de zaak uit 2019, r.o. 4.14). Dit op basis van Europese regelgeving. Dit kan het verrassingseffect tenietdoen en de doeltreffendheid van het beslag verminderen. Het is soms mogelijk om het beslag direct na deze kennisgeving te laten plaatsvinden, maar dit is afhankelijk van het rechtssysteem van het land waar het beslag wordt gelegd.
Een alternatieve route voor het leggen van beslag op een buitenlandse bankrekening is het Europees bankbeslag, dat ook kan worden aangevraagd bij de Nederlandse rechter. Dit hoeft niet vooraf te worden gemeld aan de debiteur. Dit heeft echter nadelen ten opzichte van een Nederlands beslag:
Beslaglegging door een schuldeiser geeft een (behoorlijk) risico als de zaak tegen debiteur uiteindelijk wordt verloren.
aansprakelijkheid
De gehoudenheid van een persoon of bedrijf om schade ontstaan uit een onrechtmatige daad of wanprestatie te vergoeden.
» Meer over aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid staat namelijk vast wanneer het beslag vervalt omdat de vordering van de beslaglegger is afgewezen. Een
onrechtmatig
Ieder handelen of nalaten dat in strijd is met een wet of met de maatschappelijke betamelijkheid.
» Meer over onrechtmatig
onrechtmatig beslag leidt tot de verplichting van schuldeiser om alle door het beslag geleden
vermogensschade
Schade aan het vermogen van de benadeelde.
» Meer over vermogensschade
vermogensschade en al het andere nadeel aan debiteur te vergoeden, aldus de Hoge Raad. Het betreft een
risicoaansprakelijkheid
De aansprakelijkheid voor de schade die door een ander wordt veroorzaakt zonder dat de aangesprokenen zelf enig verwijt treft.
» Meer over risicoaansprakelijkheid
risicoaansprakelijkheid, zodat verwijtbaarheid van een schuldeiser niet vereist is en niet ter zake doet of schuldeiser destijds op goede gronden meende een vordering te hebben op debiteur. De door de beslagen veroorzaakte schade dient dus in beginsel vergoed te worden, zie bijvoorbeeld deze zaak uit 2019 bij de rechtbank Rotterdam (r.o. 4.2).
De debiteur kan – als de schuldeiser toestemming krijgt van de Nederlandse rechter om beslag te leggen en het beslag doel treft – een kort geding tot opheffing starten. Dat gebeurde ook in de genoemde zaak uit 2019. In een dusdanig kort geding worden de wederzijdse belangen van schuldeiser (zekerheid) en debiteur (bijvoorbeeld grote gevolgen voor haar business) tegen elkaar afgewogen. Als de debiteur dan gelijk krijgt, moet schuldeiser het beslag opheffen.
Als de schuldeiser beslag in het buitenland legt, is het ook mogelijk dat de debiteur naar de buitenlandse rechter stapt om het daar gelegde beslag op te heffen. De schuldeiser moet er dan dus rekening mee houden dat hij mogelijk in het buitenland in een opheffingskortgeding wordt betrokken en dat hij daarvoor een buitenlandse advocaat moet inschakelen.
Wilt u beslag leggen op een buitenlandse bankrekening of buitenlandse goederen? Neem contact op met Lennard Noordzij, advocaat gespecialiseerd in internationale geschiloplossing.