Een schuldeiser kan, om zijn vordering op een schuldenaar te verhalen, beslag leggen onder een partij die buiten de rechtsverhouding staat tussen schuldeiser en schuldenaar. Dit wordt derdenbeslag genoemd. De derde-beslagene (degene onder wie het
derdenbeslag
Beslag onder een partij die buiten de rechtsverhouding tussen schuldeiser en schuldenaar staat, zoals bijvoorbeeld een bank. Derdenbeslag raakt hetgeen de derde is verschuldigd aan de beslagene.
» Meer over derdenbeslag
derdenbeslag is gelegd) is verplicht om voor ieder gelegd beslag een afzonderlijke verklaring af te leggen. Deze verplichting geldt dus zowel bij conservatoir beslag als bij executoriaal beslag.
De wet schrijft verschillende termijnen voor de derdenverklaring voor, afhankelijk van een verzoek van de geëxecuteerde (de schuldenaar). De verplichting tot het doen van de verklaring ontstaat vier weken na de beslaglegging, als de geëxecuteerde binnen twee weken na legging van het derdenbeslag hierom schriftelijk verzoekt. Als de geëxecuteerde geen verzoek heeft gedaan, dient de derdenverklaring te zijn gedaan zodra twee weken zijn verstreken na de beslaglegging.
De eisen aan de inhoud van de derdenverklaring staan opgesomd in artikel 476a lid 2 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv). Kort gezegd moet uit de derdenverklaring blijken welke geldsommen en/of roerende zaken de derde-beslagene op de dag van beslaglegging verschuldigd was aan de geëxecuteerde. De derde-beslagene kan bij het doen van de verklaring gebruikmaken van een modelformulier dat door de deurwaarder aan de derde-beslagene wordt toegezonden.
Er zijn twee mogelijkheden te onderscheiden met betrekking tot de verklaring van de derde-beslagene. De eerste mogelijkheid is dat de derde-beslagene in het geheel geen verklaring aflegt. Eerder schreef ik een blog over de mogelijkheid van de rechter om de derde-beslagene in zo’n geval aansprakelijk te stellen voor de volledige schuld van de schuldenaar. In die blog behandelde ik tevens een zaak waarin de rechter oordeelde dat de verklaring van de derde-beslagene zodanig tekortschoot dat deze in haar gevolgen gelijk moest worden gesteld aan het niet afleggen van een verklaring.
De andere mogelijkheid is dat de derde-beslagene een onjuiste of onvolledige verklaring aflegt. De schuldeiser heeft in een dergelijk geval tot twee maanden na ontvangst van de verklaring om de verklaring te betwisten door de derde-beslagene te dagvaarden. Deze procedure wordt ook wel de betwistingsprocedure of de verklaringsprocedure genoemd. In een recente verklaringsprocedure had de derde-beslagene verklaard dat er tijdens het gelegde beslag geen sprake was van een rechtsverhouding en dat hij niets verschuldigd was aan de geëxecuteerde. In een tussenvonnis had de rechtbank de derde-beslagene vervolgens de kans gegeven om zijn gegeven verklaring nader te onderbouwen met schriftelijke stukken. Volgens de rechter bleek uit de naderhand overgelegde bankafschriften dat er wel degelijk een rechtsverhouding tussen hem en de geëxecuteerde bestond ten tijde van de beslaglegging. De rechter kwam daarom tot het oordeel dat de gedane verklaring onjuist was. Bovendien oordeelde de rechter dat de derde-beslagene niet aan zijn onderbouwingsplicht had voldaan.
In deze zaak had de schuldeiser op basis van de overgelegde bankafschriften zelf een berekening gemaakt van het bedrag dat de derde-beslagene verschuldigd was om aan de geëxecuteerde te voldoen. Doordat de derde-beslagene een onjuiste en onvolledige verklaring had afgelegd, kon de rechtbank niet precies vaststellen wat de derde-beslagene verschuldigd was aan de geëxecuteerde op het moment van de beslaglegging. De rechtbank heeft daarom het verzoek van de schuldeiser toegewezen en de derde-beslagene veroordeeld tot betaling aan de schuldeiser van het door de schuldeiser berekende bedrag. De rechter overwoog hierbij dat de berekening van het bedrag door de schuldeiser deugdelijk oogde.
De schuldeiser die derdenbeslag heeft gelegd met het doel zijn vordering op een schuldenaar te verhalen, heeft dus meerdere mogelijkheden als de derde-beslagene niet, dan wel onvolledig of onjuist verklaard. Heeft u vragen over uw mogelijkheden inzake een reeds gelegd derdenbeslag, of overweegt u om beslag te leggen om uw vordering op een schuldenaar te verhalen? De advocaten van AMS Advocaten helpen u hierbij graag!