Een vrouw houdt blijvend hersenletsel over na een val in Thermen Bussloo. Nadat zij uit een whirlpool stapte, werd zij onwel. De vrouw wil Thermen Bussloo aansprakelijk stellen maar heeft geen
bewijs
In het Nederlandse procesrecht geldt als hoofdregel dat de rechter alleen die feiten of rechten aan zijn beslissing ten grondslag mag leggen, die in de rechtszaak aan hem ter kennis zijn gekomen of zijn gesteld en die zijn komen vast te staan.
» Meer over bewijs
bewijs dat de whirlpool verkeerd stond afgesteld. Haar advocaat start een kort geding en stelt een vordering tot exhibitie in. Advocaat procesrecht Thomas van Vugt bespreekt de uitspraak.
Het is een regelmatig voorkomend probleem in aansprakelijkheidszaken: de benadeelde beschikt niet over bewijs dat de
wederpartij
De tegenpartij in een procedure of de partij met wie een contract is gesloten.
» Meer over wederpartij
wederpartij
onrechtmatig
Ieder handelen of nalaten dat in strijd is met een wet of met de maatschappelijke betamelijkheid.
» Meer over onrechtmatig
onrechtmatig heeft gehandeld. De informatie is er wellicht wel, maar bevindt zich bij de wederpartij. Die zal deze gegevens niet zo snel vrijwillig overleggen. De wet heeft hiervoor een voorziening getroffen: de vordering tot exhibitie. Deze vordering staat beschreven in artikel 843a Wetboek van Rechtsvordering en kan pas worden toegewezen als aan de volgende vier voorwaarden is voldaan:
Daarnaast geldt dat de vordering wordt afgewezen als er sprake is van sprake een uitzonderingsgrond, te weten:
De advocaat van de vrouw vordert allereerst de NAW-gegevens van medewerkers die ter plekke waren na het incident. De advocaat wil hen als getuige oproepen om te achterhalen of de whirlpool verkeerd was afgesteld. De voorzieningenrechter wijst deze vordering af. De betreffende medewerkers hebben geen metingen verricht en hun verklaringen kunnen dus geen uitsluitsel geven over de temperatuur van de whirlpool. De vrouw heeft dus geen belang bij deze vordering.
Voorts vordert de advocaat van de vrouw technische/administratieve gegevens zoals de meetgegevens van de whirlpool, het logboek, periodieke keuringsrapporten en de ongevallenregistratie. De rechter wijst een gedeelte van de vorderingen af omdat Thermen Bussloo deze bescheiden al heeft verstrekt. Een deel wordt afgewezen omdat de gevraagde gegevens simpelweg niet bestaan. Wel moet Thermen Bussloo de offertes, facturen en werkbonnen ten aanzien van de whirlpool overleggen. Als er zich gebreken aan de whirlpool hebben voorgedaan, dan heeft de vrouw een rechtmatig belang bij afschrift van de onderhoudshistorie.
Tot slot stelt de rechter vast dat Thermen Bussloo kennelijk heeft verzuimd om het incident te registreren in de ongevallenregistratie. Dit betekent misschien dat Thermen Bussloo onrechtmatig heeft gehandeld. De vrouw heeft dus een rechtmatig belang bij afschrift van de ongevallenregistratie. De ongevallenregistratie kan voor haar een aanwijzing opleveren als daaruit blijkt dat bezoekers vaker onwel raakten ten gevolge van te heet badwater of op hol geslagen jetstreams in de whirlpool.