Bij
franchise
De overeenkomst waarbij de franchisenemer tegen een vergoeding gebruik maakt van de handelsnaam, het merk, reclameslagzinnen, vertrouwelijke informatie en de formule van de franchisegever.
» Meer over franchise
franchise opent een ondernemer een eigen vestiging binnen een bestaande keten. De franchisenemer maakt tegen een vergoeding gebruik van onder meer de handelsnaam, het merk, reclameslagzinnen, vertrouwelijke informatie en de formule van de franchisegever. Hoeveel vrijheid de franchisenemer heeft bij het drijven van zijn onderneming verschilt per franchise-formule. Bij grote ketens is de vrijheid vaak beperkt. Advocaat verbintenissenrecht Thomas van Vugt legt uit.
De franchiseovereenkomst is niet afzonderlijk in de wet geregeld. Daarom gelden slechts de algemene bepalingen die op overeenkomsten van toepassing zijn. Franchiseovereenkomsten zijn hierdoor vaak omvangrijke en gedetailleerde documenten, waar doorgaans ook nog een franchisehandboek bij hoort. Hierin worden de praktische en operationele aspecten van de franchise nader uitgewerkt en vastgelegd. De verplichtingen van de franchisenemer liggen voornamelijk bij de betaling van de franchisevergoeding en bij de dagelijkse gang van zaken. De franchisegever houdt zich bezig met marketing en het aansturen van de gehele franchiseketen.
Zowel op de franchisenemer als op de franchisegever rusten verplichtingen; de franchisenemer moet in elk geval de franchisefee betalen, en moet zich houden aan de door de franchisegever gestelde kaders. De franchisegever moet de franchisenemer de
beschikking
Uitspraak in een verzoekschriftprocedure
» Meer over beschikking
beschikking geven over de formule, en moet de ondernemer vaak ook ondersteunen, meestal met name op het gebied van marketing.
Veel voorkomende onderwerpen in de franchiseovereenkomst zijn:
De franchise overeenkomst – aangevuld door het handboek – regelt dus de gehele verhouding tussen de franchisenemer en de franchisegever. Vaak wordt gebruik gemaakt van een standaard franchiseovereenkomst die ook aan andere franchisenemers binnen de keten is aangeboden. In veel gevallen laat de franchiseovereenkomst echter ruimte voor interpretatie. Het is dan ook noodzakelijk om de gemaakte afspraken goed vast te leggen. Ook dient een franchisenemer een in veel gevallen huurovereenkomst aan te gaan die is gekoppeld is aan de franchiseovereenkomst. Hiervoor is toestemming van de kantonrechter vereist. Daarbij zal een franchisenemer veelal te maken krijgen met werknemers die op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden zullen verrichten.
Er komt dus veel kijken bij de totstandkoming van een franchise. Het is dan ook raadzaam om u hierbij te laten bijstaan door een advocaat. De advocaten van AMS Advocaten kunnen zowel franchisenemers als franchisegevers adviseren over de diverse aspecten van de franchiseovereenkomst. Daarbij hebben de AMS advocaten ruime ervaring op het gebied van huurrecht en arbeidsrecht.