Advocaat Insolventierecht
Nienke Bobbert vestigde zich in 1996 als advocaat in Amsterdam. Sindsdien bouwde zij een uitgebreide advies- en procespraktijk op, waarbij zij zich specialiseerde in insolventie- en aansprakelijkheidsrecht. Nienke rondde twee specialisatieopleidingen af, insolventierecht en onderneming en aansprakelijkheid (cum laude). In 2019 heeft zij zich aangesloten bij AMS Advocaten.
Nienke heeft ruim 25 jaar ervaring in de procespraktijk, in het bijzonder op het gebied van insolventierecht, aansprakelijkheidsrecht en contractenrecht. Daarnaast wordt zij al meer dan 25 jaar benoemd als curator in faillissementen. Zij kent het krachtenveld rondom insolventies als geen ander.
Ook op het gebied van bestuurders- en toezichthoudersaansprakelijkheid kent Nienke het speelveld van beide zijden. Zij staat zowel bestuurders en toezichthouders als ondernemingen en (semi)publieke instellingen bij in aansprakelijkheidsgeschillen – binnen en buiten faillissement.
Nienke heeft in het verleden voor meerdere onderwijsaanbieders les gegeven, met name op het gebied van insolventierecht, bestuurdersaansprakelijkheid en verbintenissenrecht. Zij is tevens lid van de Vereniging Insolventierecht Advocaten (INSOLAD). Nienke heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van Stichting Insolventie Mediation (SIM).
Een belangrijk deel van de praktijk van Nienke richt zich op geschillenbeslechting. Nienke adviseert betrokken partijen en bemiddelt in doeltreffende oplossingen voor geschillen. Daarbij wordt gekeken naar alle relevante belangen, die worden afgewogen tegen het (veelal onaantrekkelijker) alternatief van procederen. Nienke maakt daarbij ook gebruik van haar vaardigheden als voormalig register mediator.
‘een strijdbare procesadvocaat kan goed schikken’
Is procederen de beste weg voorwaarts of onvermijdelijk, dan is Nienke met haar ruime ervaring een stevig en strategisch procesadvocaat. Niet alleen het procederen zelf is van belang, maar ook advisering over de wijze van geschillenbeslechting en de processtrategie. Het is van belang om vooruitlopend op een procedure een grondige analyse te maken van de proceskansen en een aansprakelijkheidstelling zorgvuldig voor te bereiden. Procederen is als een rijdende trein: zit je er eenmaal op dan stap je er niet meer makkelijk vanaf.
‘aansprakelijkstelling van bestuurder of toezichthouder is mensenwerk en moet zorgvuldig plaatsvinden – zeker ook vanuit faillissement’
Nienke heeft succesvol geadviseerd en geprocedeerd op verschillende terreinen:
Nienke adviseert en procedeert ten behoeve van bestuurders en toezichthouders op verzoek van c.q. onder dekking van grote D&O/bestuurdersaansprakelijkheids-verzekeraars. De maatschappelijke onrust en parlementaire enquête in 2015 met betrekking tot woningcorporaties heeft een lange nasleep gehad. Nienke heeft tegen deze achtergrond met succes meerdere procedures gevoerd, zowel voor als tegen woningbouwcorporaties en hun bestuurders/toezichthouders. Het ging hier om belangen van meerdere miljoenen.
In 2022/23 heeft Nienke ondermeer geadviseerd in een samenwerkingsgeschil met verschillende stakeholders, waaronder toezichthouders in de semipublieke sector. Nienke heeft de maatschappelijke belangen weten te behartigen door te procederen over corporate governance bij de stichting, een rechtsgebied in beweging.
Nienke is betrokken bij diverse complexe internationale handelsgeschillen. Voor een mooi familiebedrijf treedt ze op in een zaak met een belang van meer dan 10 miljoen en met IPR- en internationaalrechtelijke aspecten. Hierbij werkt zij nauw samen met Duitse partner advocaten vanwege de verwevenheid van procedures in Nederland en Duitsland.
Nienke is betrokken geweest bij de afwikkeling van een groot aantal faillissementen, waaronder V&D (2016), Parfois (2020), Goose Craft (2023) en andere modemerken, duurzame start- en scale-ups, zorgbedrijven en kinderdagverblijf, (logistieke) handelsbedrijven en de Amsterdamse ecologische impacthub ‘MijnStadstuin’.
‘een curator moet ook algemene, maatschappelijke belangen dienen, en onnodige kapitaalvernietiging voorkomen’
Nienke heeft de postdoctorale specialisatieopleiding Onderneming en Aansprakelijkheid aan de Grotius Academie voltooid (cum laude) alsmede de INSOLAD/Grotius specialisatieopleiding Insolventierecht. In 2014 rondde Nienke de opleiding tot MfN registermediator af.
Nienke heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten als hoofdrechtsgebieden geregistreerd: insolventierecht en ondernemingsrecht. Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.
Helaas is op 11 juni 2024 stichting Een stichting is een door een rechtshandeling ...
Lees verderOp 14 maart 2024 heeft de rechtbank Amsterdam het faillissement uitgesproken van ...
Lees verderWanneer is sprake van interne aansprakelijkheid (2:9 BW)? Norm Het is de taak ...
Lees verder