2 min lezen

wet melding collectief ontslag

Sander Schouten
Sander Schouten
Neem contact op

Wanneer sprake is van collectief ontslag

De Wet melding collectief ontslag (WMCO) is van toepassing als:

  • de werkgever binnen drie maanden de arbeidsovereenkomsten van minimaal 20 werknemers wil beëindigen. Op welke wijze de arbeidsovereenkomsten met de werknemers wordt beëindigd maakt niet uit. Ook als partijen een beëindigingsovereenkomst hebben gesloten, telt dit ontslag mee voor het getalscriterium van 20;
  • het ontslag is ingegeven door bedrijfseconomische of bedrijfsorganisatorische redenen;
  • de 20 of meer werknemers werkzaam zijn binnen één district van het UWV.

In dat geval gelden er aanvullende voorwaarden uit de WMCO voor de werkgever.

Melding maken

De werkgever dient de vakbonden en het UWV schriftelijk te informeren over het voornemen van ontslag. Sommige cao’s bepalen dat de werkgever ook bij minder dan 20 voorgenomen ontslagen de vakbonden op de hoogte moet brengen. Het doel van de meldingsplicht is dat de werkgever de vakbonden in de gelegenheid stelt om voorgenomen ontslagen te voorkomen of te verminderen en met de werkgever te overleggen over een sociaal plan.

Wachttijd

Nadat de werkgever de vakbonden en het UWV heeft ingelicht, dient de werkgever één maand te wachten voordat hij tot ontslag kan overgaan. Gedurende die maand mag de werkgever ook geen beëindigingsovereenkomsten sluiten met de werknemers.

Niet voldaan aan meldingsplicht

Als achteraf blijkt dat de werkgever de voorwaarden uit de WMCO niet heeft nageleefd, dan zal het UWV de ontslagaanvraag niet in behandeling nemen. Daarnaast kan een individuele werknemer naar de kantonrechter stappen en vragen om de opzegging of gesloten beëindigingsovereenkomst te vernietigen of een billijke vergoeding toe te kennen.

Nieuws-
brief

Ravel Residence