Als een werkgever een arbeidsvoorwaarde wil wijzigen, zal hij in veel gevallen de wijziging eerst aan de werknemer voorleggen om te proberen samen anderen afspraken te maken. Dat is de makkelijkste manier om een arbeidsvoorwaarde aan te passen.
Een werkgever mag echter niet te snel aannemen dat een werknemer ook akkoord is gegaan met een aanpassing van zijn bestaande arbeidsvoorwaarde. Uit de rechtspraak volgt dat hiervoor is vereist dat de werknemer (i) duidelijk is geïnformeerd over de voorgestelde wijziging en de gevolgen daarvan door de werkgever en (ii) welbewust heeft ingestemd met deze wijziging. Wanneer er sprake is van een “welbewuste instemming” is niet duidelijk, maar niet protesteren tegen de voorgestelde wijziging is onvoldoende. Het moet gaan om een gedraging of verklaring van de werknemer waaruit de werkgever mocht afleiden dat de werknemer bewust akkoord is gegaan met de wijziging van zijn arbeidsvoorwaarde.
Als een werknemer niet vrijwillig wil instemmen, dan kan de werkgever door middel van een van de twee wettelijke technieken alsnog proberen de arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen.