2 min lezen

loonsanctie

Sander Schouten
Sander Schouten
Neem contact op

Twee opties opleggen loonsanctie

De wet biedt de werkgever twee mogelijkheden voor het opleggen van een loonsanctie.

Loonopschorting

De werkgever kan de loonbetaling opschorten voor de periode waarin de werknemer zich niet houdt aan de controlevoorschriften. Bijvoorbeeld als een werknemer zich niet tijdig ziek meldt of als de werknemer zijn werkgever onvoldoende informatie verschaft of niet bereikbaar is om vast te kunnen stellen of de werknemer ziek is en recht heeft op loondoorbetaling of als de werknemer niet bij de bedrijfsarts verschijnt terwijl hij wel is opgeroepen. Het gevolg van loonopschorting is dat de werkgever het loon met terugwerkende kracht moet betalen zodra de werknemer alsnog aan zijn verplichtingen voldoet en vaststaat dat de werknemer inderdaad ziek was.

Loonstop

De werkgever mag het loon stopzetten als hij kan bewijzen dat er sprake was van opzet van de werknemer gericht op het veroorzaken van de ziekte. Ook als een werknemer zijn herstel of genezing belemmert door het niet opvolgen van de adviezen van de behandelend artsen of het weigeren van een operatie kan de werkgever het loon stopzetten. Als de werknemer zonder goede reden weigert (passend) werk te verrichten of niet meewerkt aan het opstellen of evalueren van het plan van aanpak heeft hij evenmin recht op loondoorbetaling. Anders dan bij de loonopschorting heeft de werknemer niet met terugwerkende kracht recht op zijn loon over de periode dat het loon is stopgezet.

Waarschuwing

Voor beide loonsancties geldt dat een werkgever de werknemer eerst moet waarschuwen en de loonopschorting of loonstop moet aankondigen. De werknemer heeft dan de mogelijkheid de loonsanctie te voorkomen.

Juiste sanctie toepassen

Het is belangrijk dat de werkgever de juiste loonsanctie aankondigt. Als de werkgever zich bijvoorbeeld beroept op loonopschorting terwijl het loon stopgezet had moeten worden, dan heeft de werknemer toch met terugwerkende kracht recht op zijn loon als hij de re-integratieverplichtingen alsnog naleeft. In het geval de werkgever het loon stopzet terwijl het loon opgeschort had moeten worden, dan behoudt de werknemer aanspraak op zijn loon. Een foute formulering in de waarschuwing komt voor rekening van de werkgever.

Nieuws-
brief

Ravel Residence