Omdat de schuldenaar niet hoeft te worden gehoord op het verzoek beslag te mogen leggen, wordt hij hier vaak pas mee geconfronteerd nadat het beslag is gelegd. De wet biedt hem daarom de mogelijkheid om in een kort geding opheffing van het beslag te vorderen. Een opheffings kort geding wordt vaak op korte termijn behandeld. In dit kort geding is het in principe aan de beslagene om aan te tonen dat het beslag ten onrechte is gelegd, bijvoorbeeld omdat de vordering die de beslaglegger zegt te hebben, niet bestaat, of omdat het beslag onnodig is omdat de schuldenaar op een andere manier zekerheid heeft gesteld.
Als de rechter uiteindelijk oordeelt dat de vordering waarvoor conservatoir beslag is gelegd niet bestaat, is het beslag (achteraf gezien) ten onrechte gelegd: het is een onrechtmatig beslag. Een onrechtmatig gelegd beslag verplicht de beslaglegger tot vergoeding van de schade die de beslagene als gevolg van het beslag heeft geleden. De vraag is natuurlijk wel wat die schade is: als het beslag was gelegd op een woonhuis, waarin de beslagene in de tussentijds dus gewoon kon blijven wonen, heeft het beslag meestal geen schade veroorzaakt.
Iedere incasso advocaat van advocatenkantoor AMS advocaten in Amsterdam heeft vele malen beslag gelegd, op vrijwel elk denkbaar vermogensbestanddeel, en is doorgewinterd als het gaat om beslag leggen én het voeren van een opheffings kort geding om te komen tot opheffing van een beslag. De beslagspecialisten van AMS kunnen u dus van dienst zijn als u een beslag wilt opheffen.