2 min lezen

de afkoelingsperiode onder de whoa

Sander Schouten
Sander Schouten
Neem contact op

Het tot stand brengen van een akkoord onder de WHOA neemt enige tijd in beslag. De totstandkoming van het akkoord zou gevaar lopen indien schuldeisers beslag zouden kunnen leggen of de onderneming failliet zouden kunnen laten verklaren. Om deze reden biedt de wet de mogelijkheid om een afkoelingsperiode aan te vragen. Tijdens deze afkoelingsperiode heeft de schuldenaar de mogelijkheid gedurende een bepaalde periode een akkoord te kunnen voorbereiden en aan te bieden, zonder dat schuldeisers dat frustreren.

Wanneer kan een afkoelingsperiode onder de WHOA worden aangevraagd?

Als de schuldenaar ter griffie van de rechtbank een startverklaring heeft gedeponeerd, en een WHOA-akkoord heeft aangeboden of toezegt dat hij binnen een termijn van ten hoogste twee maanden een dergelijk akkoord zal aanbieden, of er door de rechtbank een herstructureringsdeskundige is aangewezen, kan de schuldenaar of de herstructureringsdeskundige de rechtbank verzoeken een afkoelingsperiode af te kondigen.

Wanneer wordt een afkoelingsperiode toegewezen?

Een verzoek een afkoelingsperiode af te kondigen wordt toegewezen, indien summierlijk is aangetoond dat:

  1. De afkoelingsperiode noodzakelijk is om de onderneming van de schuldenaar tijdens de voorbereiding van en de onderhandelingen over een akkoord te kunnen blijven voortzetten of om de onderneming door middel van een akkoord gecontroleerd te kunnen afwikkelen, en
  2. De belangen van de gezamenlijke schuldeisers hierbij gediend zijn en derden, beslagleggers en de schuldeisers die een faillissementsverzoek hebben ingediend niet hiermee wezenlijk in hun belangen worden geschaad.

De werking van de afkoelingsperiode onder de WHOA

Tijdens de afkoelingsperiode kunnen schuldeisers zich niet verhalen op goederen. Er kan in deze periode dus geen beslag worden gelegd. De schuldenaar kan tijdens de afkoelingsperiode onder voorwaarden goederen (zoals voorraden) blijven verkopen zodat de exploitatie van de onderneming kan worden voortgezet.

Daarnaast heeft de afkoelingsperiode gevolgen voor de pandhouder die een pandrecht heeft op vorderingen. De pandhouder is indien de schuldenaar voldoende vervangende zekerheid stelt, tijdens de afkoelingsperiode niet bevoegd om (indien het een stil pandrecht betreft) het pandrecht openbaar te maken door middel van mededeling en/of om de verpande vorderingen te innen.

Tijdens de afkoelingsperiode wordt de behandeling van verzoeken tot faillietverklaring of verlening van surséance van betaling opgeschort.

De duur van de afkoelingsperiode

Deze afkoelingsperiode geldt in eerste instantie voor maximaal vier maanden. Indien de schuldenaar tijdig voor verstrijking van deze termijn aannemelijk kan maken dat er belangrijke vooruitgang is geboekt in de totstandkoming van het akkoord, kan de rechtbank de afkoelingsperiode verlengen. Indien er ten tijde van het indienen van het verlengingsverzoek een verzoek tot homologatie van het aangeboden akkoord is ingediend, zal dat volgens de wet worden gezien als een belangrijke vooruitgang. Inclusief verleningen kan de afkoelingsperiode niet langer duren dan acht maanden.

Nieuws-
brief

Ravel Residence