2 min lezen

whoa voor banken

Hidde Reitsma
Hidde Reitsma
Neem contact op

Als uw klant schulden heeft, kunt deze uiteraard een betalingsregeling voorstellen aan haar schuldeisers – en ook aan de bank. Tot 2021 was het onmogelijk om zonder faillissement of surseance van betaling (of WSNP voor eenmanszaken) een door de rechter opgelegde schuldsanering door te voeren.

Om de financiële problemen van in de kern levensvatbare bedrijven te verhelpen, is in 2021 de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) aangenomen. Dit is een heel nieuw herstructureringsinstrument waarmee schulden kunnen worden geherstructureerd zonder faillissement.

Klant biedt WHOA akkoord aan; zekerheidsgerechtigde meestal aparte klasse

Een bedrijf kan aan u als schuldeiser een WHOA-akkoord aanbieden. Onder bepaalde omstandigheden kan dit akkoord worden opgelegd zonder dat alle schuldeisers daarmee instemmen. Dat maakt het voor bedrijven in financiële problemen gemakkelijker om schulden te herstructureren zonder faillissement. Voor een bank – zowel schuldeiser als adviseur van uw klant – is het dus belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van uw rechten en verplichtingen.

Uw mogelijkheden als schuldeiser én als adviseur

Met hulp van de WHOA kan het bedrijfsperspectief van uw klant verbeteren of kan de onderneming gecontroleerd worden stopgezet. De bank heeft vrijwel altijd meerdere zekerheden. Met die versterkte zekerhedenpositie heeft de bank een sterke bij het al dan niet slagen van een WHOA-akkoord. De zekerhedenpositie leidt ertoe dat banken vaak een bepaald bedrag in contanten zullen ontvangen in geval van faillissement of liquidatie. Een belangrijke voorwaarde van de WHOA is dat de opbrengst voor een schuldeisers altijd hoger moet zijn dan bij een faillissement. De bank dient zich dus in beide rollen goed te vergewissen van het voorstel dat wordt gedaan.

Nieuws-
brief

Ravel Residence