Bij herstructureringen zijn (duur)overeenkomsten zoals bijvoorbeeld een huurcontract veelal een complicerende factor. De WHOA bevat daar een regeling voor die het mogelijk maakt om ook dit soort overeenkomsten te herstructureren. Arbeidsovereenkomsten vallen hier overigens buiten. De gedachte is dat met de regeling ook overeenkomsten met een negatieve waarde kunnen worden geherstructureerd. Zou die mogelijkheid er niet zijn dan wordt een succesvolle voortzetting na sanering van de (overige) schulden beperkt waardoor de winstgevendheid in de toekomst alsnog beperkt is.
De regeling is opgenomen in art. 373 Fw. en werkt zo dat de schuldenaar aan zijn wederpartij een voorstel kan doen tot wijziging of beëindiging van een lopende overeenkomst. Als de wederpartij het voorstel aanvaardt dan is daarmee de overeenkomst gewijzigd in het kader van de herstructurering. Wordt het voorstel niet aanvaard dan kan de schuldenaar de overeenkomst tussentijds opzeggen op de voorwaarde dat (a) de rechter toestemming verleent voor die tussentijdse opzegging en (b) het aangeboden akkoord gehomologeerd wordt. De rechter kan besluiten de termijn van opzegging niet te bepalen op de dag van homologatie, maar deze met maximaal drie maanden te verlengen. De wet bepaalt dat de wederpartij recht heeft op vergoeding van schade door de vroegtijdige opzegging.
Voor het bedrag van deze schadevergoeding is de wederpartij vervolgens schuldeiser. Dit betekent dat de schuldenaar de vordering in het akkoord kan betrekken en de schuldeiser zich net als de andere crediteuren kan laten gelden (meestemmen over het akkoord en zich verzetten tegen homologatie). Kiest de schuldenaar er echter voor om deze schuldeiser niet bij het akkoord te betrekken dan kan de betreffende schuldeiser logischerwijs niet over het akkoord stemmen en zich niet verzetten tegen homologatie.