Juicekanalen (of juice channels) zijn een bekend fenomeen en vaak heel populair. De beschuldigingen die via deze online roddelkanalen over bekende Nederlanders verspreid worden gaan soms erg ver. Maar ook voor een juicekanaal gelden regels en dus grenzen van wat juridisch gezien toelaatbaar is.
Op verzoek van NU.nl heeft onze mediarechtadvocaat Thomas van Vugt uiteengezet wat een BN’er kan doen als een juicekanaal onzinverhalen verspreidt.
In de rechtspraak is uitgemaakt dat het feit dat vloggers niet gelijkgesteld kunnen worden aan onderzoeksjournalisten, nog niet betekent dat zij zomaar van alles mogen beweren. Zeker niet als beschuldigingen niet gepresenteerd worden als roddels, maar als feiten.
Het uiten van ernstige beschuldigingen zonder daarbij een duidelijk voorbehoud te maken (bijvoorbeeld dat het om een gerucht gaat) kan alleen maar door de juridische beugel als daarvoor voldoende bewijs bestaat.
Van een juicekanaal wordt in de rechtszaal niet verwacht dat het met sluitend bewijs komt voordat er iets wordt gepubliceerd, maar wél dat het juicekanaal voldoende aannemelijk kan maken dat er serieuze aanwijzingen zijn voor de ernstige beschuldigingen die worden geuit.
Kan het juicekanaal de beschuldigingen niet waarmaken, dan handelt het onrechtmatig. In dat geval kan via een advocaat onder meer verwijdering van het internet en een rectificatie worden geëist in kort geding.