2 min lezen

statutenwijziging en ontbinding

Sjoerd Yntema
Sjoerd Yntema
Neem contact op

Statutenwijziging

De statuten van de stichting kunnen alleen worden gewijzigd wanneer een mogelijkheid daartoe is opgenomen in de statuten. De bevoegdheid tot wijziging kan worden toegekend aan het bestuur, aan de raad van commissarissen of aan een andere instantie. De wijziging moet door middel van een notariële akte tot stand komen, waarna de gewijzigde statuten neer worden gelegd bij de Kamer van Koophandel.

Indien de statuten een wijziging van het doel van de stichting toelaten, betekent dit niet direct dat er een algehele vrijheid tot wijziging bestaat bij de instantie die tot wijziging bevoegd is. In het bijzonder ten aanzien van doelomschrijvingen wordt in de praktijk wel wijziging daarvan uitgesloten of onderworpen aan goedkeuring van een ander orgaan of externe instantie. Is een dergelijke beperking niet opgenomen in de statuten, dan is er in beginsel geen aanleiding om een voorgenomen wijziging van de doelomschrijving niet toelaatbaar te achten, maar dit kan anders zijn op grond van de aard van de wijziging in verband met de oorspronkelijke activiteiten van de stichting.

Ontbinding (opheffen/liquidatie van de stichting)

De stichting kan ontbonden worden na het nemen van een daartoe strekkend besluit. Na ontbinding blijft de rechtspersoon bestaan om vereffend te worden. Vindt geen vereffening plaats omdat er bij ontbinding geen baten zijn, dan houdt de stichting op het moment van ontbinding op te bestaan.

De bevoegdheid om over te gaan tot ontbinding van de stichting ligt bij het bestuur tenzij de statuten anders bepalen. Een stichting wordt op basis van de statuten ook ontbonden bij het intreden van een gebeurtenis die volgens de statuten de ontbinding tot gevolg heeft. Daarnaast kan een stichting worden ontbonden door een beschikking van de Kamer van Koophandel of door een rechterlijke uitspraak.

Nieuws-
brief

Ravel Residence