De algemene vergadering is een belangrijk orgaan en bestaat uit de leden, die ieder één stem hebben. De algemene vergadering heeft onder andere de bevoegdheid om de statuten te wijzigen, rekening en verantwoording van het bestuur te ontvangen, de vereniging te ontbinden, om te zetten in een andere rechtspersoon of te besluiten tot fusie of splitsing.
Ook heeft de algemene vergadering een restbevoegdheid, wat inhoudt dat de algemene vergadering de bevoegdheden die niet aan een ander orgaan zijn toebedeeld, kan uitoefenen.
De algemene vergadering kan alleen geldige besluiten nemen als de vergadering volgens de daarvoor gestelde wettelijke en statutaire regels bijeen is geroepen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de algemene vergadering is bijeengeroepen door het bestuur en dat daarbij de wettelijke en statutaire formaliteiten in acht worden genomen.
Elk stemgerechtigd lid van de algemene vergadering kan in beginsel een stem uitbrengen. Een stem kan in bepaalde gevallen nietig zijn, bijvoorbeeld bij onbekwaamheid of een geestelijke stoornis van het lid of wanneer een stem niet in de wettelijk of statutair voorgeschreven vorm is verricht.
De wet vereist voor een besluit een gewone meerderheid van stemmen (meer dan 50%), maar het is mogelijk dat er in de wet of statuten een zogenaamde versterkte meerderheid wordt vereist. Te denken valt dan aan een besluit dat door driekwart van de aanwezige leden moet worden genomen.
Een vereniging kan verschillende soorten leden hebben: te denken valt naast de gewone leden met stemrecht aan leden zonder stemrecht, aspirant-leden, partnerleden, maar ook geschorste leden en ereleden.
Bij verenigingen met veel leden is het mogelijk om een ledenraad in te stellen die bestaat uit afgevaardigden die door en uit de leden zijn benoemd. De ledenraad heeft dan de bevoegdheden van de algemene vergadering. Ook is het mogelijk om een besluit aan een ledenreferendum te onderwerpen.