2 min lezen

het bestuur van de vereniging

Sjoerd Yntema
Sjoerd Yntema
Neem contact op

De belangrijkste organen van een vereniging zijn het bestuur en de algemene vergadering. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging, voor zover er geen beperkingen in de statuten zijn opgenomen. Ook is zij vertegenwoordigingsbevoegd. De algemene vergadering heeft de bevoegdheid om bestuurders te benoemen. Een bestuurslid kan te allen tijde worden geschorst en ontslagen door de algemene vergadering.

Taakverdeling en taken bestuur

Het bestuur wijst uit zijn midden een voorzitter, secretaris en penningmeester aan. De belangrijkste taak van het bestuur is het financiële beheer van de vereniging. De wet verplicht het bestuur een boekhouding bij te houden en na afloop van elk boekjaar een jaarrekening op te maken. Ook vertegenwoordigt het bestuur de vereniging richting derden en is het verantwoordelijk voor het organiseren van de algemene vergadering aan wie zij jaarlijks rekening en verantwoording aflegt.

Vertegenwoordiging

Het bestuur is onbeperkt en onvoorwaardelijk bevoegd tot vertegenwoordiging van de vereniging voor zover uit de wet niet anders voortvloeit. De vertegenwoordigingsbevoegdheid regelt wie de vereniging naar buiten toe (extern) door een rechtshandeling kan binden. Alleen de wet kan beperkingen op de vertegenwoordigingsbevoegdheid stellen of toelaten.
Statutair kan de vertegenwoordigingsbevoegdheid toegekend worden aan één of meer bestuurders – eventueel met medewerking van één of meer anderen – of aan anderen (niet-bestuurders).

Tegenstrijdig belang

De recent ingevoerde Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) bevat een regeling voor tegenstrijdig belang van bestuurders. Een bestuurder mag niet deelnemen aan de beraadslaging en besluitvorming ten aanzien van een besluit waarbij hij/zij een tegenstrijdig belang heeft. Een tegenstrijdig belang is ieder direct of indirect belang van de betreffende persoon dat tegenstrijdig is met het belang van de rechtspersoon en de daaraan verbonden onderneming. Een bestuurder kan zijn medebestuurders of de leden wel informeren, maar dient zich strikt te onthouden van de beraadslaging en besluitvorming.

Wanneer een bestuurder dat toch doet, kunnen belanghebbenden (leden, maar ook contractspartijen) het besluit al dan niet via een advocaat vernietigen wegens het tegenstrijdige belang. De vernietiging heeft slechts interne werking en raakt dus niet de rechtsgeldigheid van de gesloten overeenkomst, tenzij de contractspartij wist dat er sprake was van een tegenstrijdig belang (bijvoorbeeld als de verenigingsbestuurder en de bestuurder van de wederpartij dezelfde persoon is).

Het is mogelijk om in de statuten een regeling te treffen die erin voorziet dat de besluitvorming van de vereniging bij een tegenstrijdig belang van een bestuurder overgaat naar een ander orgaan (bijvoorbeeld een raad van toezicht).

Nieuws-
brief

Ravel Residence