De bevoegdheid tot statutenwijziging ligt bij de algemene vergadering. Deze neemt een besluit tot statutenwijziging en ondertekent de notulen van de vergadering. Vervolgens kunnen de statuten worden gewijzigd in een notariële akte.
De bevoegdheid over te gaan tot ontbinding van de vereniging ligt ook bij de algemene vergadering. Het besluit om de vereniging te ontbinden, moet vooraf op de agenda worden gezet om geldig te zijn. Daarbij is een meerderheid van twee derde van de uitgebrachte stemmen nodig, tenzij de statuten anders bepalen.
Als een vereniging niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen kan de rechtbank de vereniging op eigen verzoek of op verzoek van een schuldeiser failliet verklaren.
Bij een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid is de bestuurder in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de vereniging, maar de vereniging zelf. Er zijn uitzonderingen op deze regel, zoals in het geval er sprake is van onbehoorlijk bestuur wat een belangrijke oorzaak is van het faillissement.
Bestuurders van een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid zijn met hun privévermogen aansprakelijk voor schulden en verplichtingen wanneer de vereniging niet is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (het Handelsregister). Als de vereniging wel wordt ingeschreven in het Handelsregister ben je als bestuurder naast de vereniging aansprakelijk.