Wanneer de gedaagde instemt met de dagvaarding, kan hij contact opnemen met de advocaat van de eiser. Indien partijen voor de zitting tot overeenstemming komen, kan de eiser de procedure te beëindigen.
Na de eerste roldatum, indien beide partijen zich hebben gesteld, bepaalt de rechtbank binnen welke termijn de gedaagde een conclusie van antwoord (schriftelijk verweer op de dagvaarding) moet indienen. Gebruikelijk krijgt de gedaagde zes weken de tijd om dit verweer te formuleren. Met instemming van de wederpartij kan deze termijn worden verlengd. De advocaat van de gedaagde dient de rechtbank vervolgens een schriftelijk stuk toe te sturen waarin zowel formele, feitelijke als juridische argumenten zijn opgenomen om de vordering van de eiser te betwisten.
In de conclusie van antwoord kan de gedaagde, naast het indienen van een verweer, ook een tegenvordering instellen. Dit wordt de eis in reconventie genoemd. De oorspronkelijke vordering van de eiser wordt de eis in conventie genoemd. Beide vorderingen worden in dezelfde procedure behandeld, waarbij de rechter zowel de conventionele als de reconventionele vorderingen beoordeelt.
De advocaat van de gedaagde kan bewijsstukken die het verhaal ondersteunen, toevoegen aan de conclusie van antwoord. Ook kunnen getuigen worden gevraagd hun verhaal op te schrijven (schriftelijke getuigenverklaring).
Naast het indienen van schriftelijke stukken, kunnen partijen ook bewijs leveren door middel van getuigenverhoren of deskundigenonderzoek. De rechtbank kan hiervoor extra zittingen plannen. Getuigen die officieel worden opgeroepen, zijn wettelijk verplicht een verklaring af te leggen. Partijen kunnen zelf als getuige optreden, op verzoek van de wederpartij of op eigen initiatief.
In sommige gevallen kan een getuige echter een beroep doen op het verschoningsrecht, waardoor hij niet verplicht is te getuigen en mag zwijgen. Dit recht geldt alleen voor bepaalde getuigen. Zie de pagina over het verschoningsrecht voor meer informatie.
Het is ook mogelijk om nog vóór een procedure begint, een voorlopig getuigenverhoor te houden. Dit helpt om beter in te schatten of een rechtszaak kans van slagen heeft, of om te voorkomen dat belangrijk bewijs verloren gaat. Zie de pagina voorlopig getuigenverhoor voor meer informatie.
Deskundigen kunnen worden ingeschakeld op verzoek van de partijen of door de rechtbank zelf. Dit kan plaatsvinden in de vorm van een verhoor tijdens een mondelinge zitting, of door middel van een schriftelijk rapport.
Naast het leveren van bewijs door middel van stukken, getuigen of deskundigen, kan een legal opinion ook als bewijs dienen. Een legal opinion is een schriftelijke vaststelling van de juridische situatie door een advocaat, bijvoorbeeld bij internationale handel of internationale juridische procedures. Voor meer informatie over legal opinions, zie de betreffende pagina.