In een recente uitspraak gaat het hof in op de vraag of er tussen twee ex-partners sprake is van een geldlening of
schenking
De overeenkomst om waarbij de schenker uit zijn eigen vermogen de begiftigde verrijkt zonder dat de begiftigde hiervoor een tegenprestatie verschuldigd is.
» Meer over schenking
schenking. Tijdens de relatie heeft de man zijn ex-vriendin verschillende geldbedragen verstrekt. Nadat de relatie is geëindigd, weigert zij het ontvangen geld terug te betalen. Advocaat contractenrecht Hidde Reitsma licht de zaak toe.
In deze incassoprocedure vordert
eiser
De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde. Dit in tegenstelling tot de eiser, de partij die het initiatief tot de rechtszaak heeft genomen en daartoe door een gerechtsdeurwaarder een dagvaarding heeft laten betekenen aan de gedaagde.
» Meer over eiser
eiser € 2.800 van zijn ex-vriendin. Volgens eiser had hij dit geld aan haar geleend. De ex-vriendin voert als verweer dat de betalingen schenkingen betroffen ter voldoening van een
natuurlijke verbintenis
Een rechtens niet-afdwingbare verbintenis.
» Meer over natuurlijke verbintenis
natuurlijke verbintenis die voortvloeit uit de affectieve relatie. Terugbetaling van een natuurlijke verbintenis is op zichzelf ook een natuurlijke verbintenis. En een natuurlijke verbintenis is niet afdwingbaar, aldus de ex.
Het hof is echter met eiser van mening dat de bedragen uit hoofde van een lening zijn verstrekt. Immers, door
gedaagde
De partij die gedagvaard wordt om te verschijnen in een rechtszaak wordt aangeduid als de gedaagde.
» Meer over gedaagde
gedaagde zijn herhaaldelijk toezeggingen gedaan dat zij het geld zou terugbetalen. Bovendien heeft zij in een gesprek met eiser aangegeven dat zij zich ervan bewust is dat ze het geld moet terugbetalen. Eiser heeft stiekem een geluidsopname gemaakt van dit gesprek en de opname in de rechtszaak als
bewijs
In het Nederlandse procesrecht geldt als hoofdregel dat de rechter alleen die feiten of rechten aan zijn beslissing ten grondslag mag leggen, die in de rechtszaak aan hem ter kennis zijn gekomen of zijn gesteld en die zijn komen vast te staan.
» Meer over bewijs
bewijs ingebracht.
Het verweer ten slotte van gedaagde dat gemaakte geluidsopname niet mag worden gebruikt als bewijs, acht het hof ongegrond. Het enkele feit dat het gesprek buiten medeweten en zonder toestemming van gedaagde is opgenomen, betekent niet direct dat het niet kan dienen als bewijs. De hoofdregel in het bewijsrecht is immers dat bewijs in beginsel kan worden geleverd door alle middelen. Pas als er bijkomende omstandigheden zijn die afwijking van deze hoofdregel rechtvaardigen, kan het bewijs niet worden toegelaten. Daar is hier echter geen sprake van, aldus het hof. Bovendien heeft eiser belang bij het gebruik van de opname in de procedure, namelijk om de gestelde lening aan te tonen.
Uit deze uitspraak blijkt weer eens dat een geldlening zonder contract kan leiden tot bewijsproblematiek in een gerechtelijke procedure. Juist bij leningen aan vrienden en familie, waarbij het niet op voorhand aannemelijk is dat en wanneer deze bedragen dienen te worden terugbetaald, is het raadzaam om afspraken schriftelijk vast te leggen. Hiervoor hoef je niet direct naar de notaris. Een email waarin het bedrag en afspraken over de terugbetaling en eventuele rente zijn opgenomen kan voldoende zijn. Maar beter is nog om een schriftelijk contractje op te stellen dat door beide partijen wordt ondertekend.